Stäng fönster Eskilstuna kn, GILLBERGA KYRKA KYRKOMILJÖ, Södermanland

Beskrivning
Gillberga socken ligger vid Närsjöfjärden och delas i söder av Hyndevadsström. Socknens östra del stod under stenålderns slut under vatten, men på öar och näs växte en bosättning upp under bronsåldern. Här finns bland annat ett av landets största gravfält från bronsåldern.

Gillberga kyrka ligger i ett område som är utpekat som en riksintressant kulturmiljö (D9). I motiveringen av beslutet beskrivs området som ett fornlämningsrikt område och ett illustrativt exempel på bosättningsmönstret i en agrarbygd under sen bronsålder och tidig järnålder.

I socknen har två säterier funnits, varav ett var Biby. En stor del av socknen ingick i Bibys gods på 1500-talet. Sedan slutet av 1700-talet har familjen von Celsing ägt gården. Huvudbyggnaden uppförd år 1600 är timrad, panelad och rödfärgad och byggd med säteritak i två våningar. I anslutning till huvudbyggnaden ligger ekonomibyggnader, arbetarbostäder och uthus. Biby ligger knappt 2 km sydväst om kyrkan och gårdens ägare har genom ett flertal donationer påverkat kyrkans utseende. Mellan kyrkan och Biby ligger Gillbergaby på en kulle.

Söder om kyrkan ligger tre byggnader i en grupp. Det är klockareboden, byggd vid slutet av 1800-talet, vaktmästarbostaden och församlingshemmet, den före detta skolan. Vaktmästarbostaden är en låg rödfärgad byggnad. De övriga är spritputsade och avfärgade i ljust gul kulör.

Prästgården Stenby, som ligger ett par kilometer väster om kyrkan är idag en privatbostad och inte längre i församlingens ägo.

Sörmlandsbygden 1988:2.
Sörmländska kyrkor 98, 1963