Stäng fönster Flen kn, FORSSA KYRKA KYRKOMILJÖ, Södermanland

Beskrivning
Forssa kyrka ligger i ett landskapsdominerande läge på en höjd i det omgivande småkuperade jordbrukslandskapet. Kyrkan ligger ca 400 m öster om Kyrkfjärden i sjön Uren och strax söder om Forssaån som förbinder sjöarna Uren och Båven. Kyrkan omges av en bogårdsmur. Utanför den västra muren finns en senare utvidgad kyrkogårdsdel på en lägre nivå. Söder om vapenhuset finns en stiglucka i bogårdsmuren.

Sydväst om kyrkan omkring vägen som leder upp till den grusade planen framför stigluckan ligger den f d kyrkskolan, en rödfärgad träbyggnad från 1848 vilken inreddes till församlingshem 1988, samt ett f d kyrkstall och den f d kyrkvaktmästarbostaden från år 1900.

Källor: Bergman, M. Forssa kyrka. Sörmländska kyrkor 43. 1989. Christiansson, H. red. Ett stycke Sörmland. Flens kommun i tiden och historien. 1985