Stäng fönster Eskilstuna kn, JÄDERS KYRKA KYRKOMILJÖ, Södermanland

Beskrivning
Jäders socken ligger i Rekarnebygden som räknas till ett av de tidigast kristnade områdena i Mellansverige. Sockenindelningen kan ha varit utbildad redan under 1000-talet. I jämförelse med övriga Södermanland är socknarna kring Kafjärden små. Socknen består av en öppen, småbruten slättbygd längs Sörfjärden och skogrikare bygd mot Mälaren i norr. Sockennamnet innehåller ordet jäder med betydelsen kant, med syftning på en kantformation i landskapet.

I Jäders socken finns ca 825 registrerade fornlämningar. Huvuddelen av fornlämningarna är koncentrerade till ett fyrtiotal gravfält från järnåldern, vilka framför allt är belägna på de forna öarna och näsen i socknens västra del. I socknen finns även enstaka spridda gravar från bronsåldern. Dessa är belägna på de allra högsta punkterna i Jäders socken. Vidare finns två fornborgar, hålvägar och fem runstenar.

Socknens gårdar har haft stor betydelse för kyrkan och dess byggnadshistoria, särskilt Fiholm som är känt sedan 1200-talet och som länge var i folkungaättens ägo. Fiholm var under flera hundra år ett av de förnämsta godsen i södra Mälarbygden och ägaren var kyrkans patronus. Gården ligger på en låg höjd som ännu vid medeltidens början låg under vatten. År 1562 kom gården i ätten Oxenstiernas ägo. Den första godsherren Gabriel Kristiernson Oxenstierna var farfar till riksrådet Axel Oxenstierna (1582-1654), Gustav II Adolfs rikskansler. Axel Oxenstierna hade Fiholm som sätesgård under en lång period under 1600-talet, vilket har satt sin prägel på dagens kyrka.

I anslutning till kyrkan finns gamla institutionsbyggnader som har inrymt funktioner med näraanknytning till kyrkan. Öster om kyrkan finns en ca 50 m lång uthusbyggnad i timmer. Denna har inrymt ett flertal olika funktioner: kyrkstall, vagnslider, socknens spannmålsmagasin, fähus, visthusbod, avträde och vedbod för fattigstugans inhysingar och för klockaren. Vid den före detta prästgården finns en medeltida tegelbyggnad, vilken har haft funktion som tiondelada.

Jäders kyrka ligger i ett område som är utpekat som en riksintressant kulturmiljö (D1). Området omfattar Hammarby, Jäder, Kjula, Sundby och Vallby socknar. I motiveringen av beslutet beskrivs området som en centralbygd, som speglar hur Mälardalen anpassades till landhöjning, växande befolkning mm. från bronsålder till 1800-talets sjösänkningar, med herrgårdslandskap från 1600-talet, inklusive minnen förknippade med Axel Oxenstiernas tid. I värdetexten nämns förekomsten av äldre bebyggelse, många fornlämningar, tidigromanska kyrkor och gamla färdleder, såväl till lands som till sjöss. Vidare upptas att Jäders kyrka är gravkyrka för Axel Oxenstierna samt kyrkans koppling till Fiholms sätesgård.

Flodin, B. 1989. Jäders kyrka, Sveriges kyrkor, volym 208
Nationalencyklopedin, band 10. Bra Böcker. 1993.