Stäng fönster Skara kn, VÄSTRA GERUMS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
VÄSTRA GERUMS KYRKA ligger i Västra Gerums socken, ca 10 km västsydväst om Skara. Landskapet utgörs av till största delen uppodlat slättland, gränsande till Varaslätten i väster. Socknens huvudnäring har varit och är jordbruk. Socknen genomflyts av ån Flian. Utmed ån är Biskops kvarn och Banevalla kvarn bevarade. Biskops kvarn har tidigare tillhört Skara stift. Banevalla kvarn, med anor från 1600-talet, var i drift till 1968. I Kålltorp och i Ardala har tidigare legat järnvägsstationer utmed Västgötabanan. Ardala, delvis beläget inom socknen, är idag ett modernt villasamhälle med skola och äldreboende. Till Västra Gerums socken hör herrgårdarna Stora Kålltorp och Kilagården någon kilometer väster om kyrkan. Stora Kålltorps mangårdsbyggnad är uppförd 1804 i rokokostil. Kilagårdens huvudbyggnad från ca 1800 fick sin frontespis 50 år senare.

Kyrkan är belägen utmed en kort, äldre sträckning av E20, ca en km norr om den nuvarande. Sydväst om kyrkgården finns en parkeringsplats. Utmed västra kyrkogårdsmuren går en landsväg upp mot Synnerby 4 km i norr. En körväg utmed norra kyrkogårdsmuren leder in till kyrkans ekonomibyggnad med tillhörande parkeringsplats omedelbart nordöst om kyrkogården. Söder om kyrkogården, på motsatt sida av gamla E20, finns ett magasin. Ett par hundra meter nordväst om kyrkan ligger två före detta skolor och ett par hundra meter väster om ligger ett före detta ålderdomshem. En av skolbyggnaderna flyttades hit från Synnerby 1870. Det timrade, faluröda huset har brutet tak. I vinkel mot detta ligger en annan faluröd skola från ca 1900. Det mycket stora, före detta ålderdomshemmet i två våningar är klätt med röd panel och har brutet sadeltak.

EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden från 1966 består av två högre byggnadskroppar och en lägre häremellan. Byggnaden har grå träpanel och pulpettak med grästorv. Den innehåller även bisättningsrum.

MAGASIN - Det stora magasinet är placerat på ca en meter höga stenar, är klätt med röd locklistpanel och originaltak med enkupigt tegel. Byggnaden har i älre tid fungerat som sockenmagasin.