Stäng fönster Ydre kn, VÄSTRA RYDS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

Beskrivning
Västra Ryds socken finns omnämnd 1337 som Ryth. Socknen är belägen på det Sydsvenska höglandet i den sydligaste delen av Östergötland. Mellan två höjdryggar utbreder sig ett småkuperat område med omväxlande natur bestående av odlad mark och lövskogsängar samt barrskogsklädd kullar. Förutom de två stora sjöarna Östra och Västra Lägern finns det många små skogssjöar, vattendrag, moss- och myrmarker. Den västligaste delen av socknen, den sk Lägerbobygden, hörde fram till 1877 till Askeryds församling. Det är en typisk jordbruks- och skogsbygd där framförallt skogsskötseln har spelat en stor roll för socknens näringsliv, dock har endast ett fåtal sågverk med begränsad verksamhet funnits. Söder om Östra Lägern, utmed landsvägen mellan Österbymo och Eksjö ligger Rydsnäs samhälle som utgör socknens centrum. Här finns förutom bostadshus, kyrka, prästgård, skola, ett fd ålderdomshem, frikyrkolokaler, affärer och under en tid även ett hotell. Tidigare trafikerades samhället av den smalspåriga järnvägen mellan Eksjö och Österbymo. Till socknens herrgårdar hör Tunarp och Olstorp vid Västra Lägerns stränder, vilka båda tidigare innehade stora egendomar.

Kyrkomiljön
Kyrkan är belägen i Rydsnäs c: a 2,5 mil sydöst om Tranås, och är placerad på en höjd vid Östra Lägerns södra strand. Direkt väster om kyrkogården ligger skolområdet med den gamla kyrkskolan från 1883 samt yngre röda längor i en våning. Kyrkskolan är uppförd i 1½ våning med frontespis, faluröda panelklädda fasader och ett tegeltäckt sadeltak. Vid stranden nedanför kyrkohöjden, öster om kyrkan, ligger den fd prästgården som idag används som församlingshem. Boningshuset är uppfört 1856 eller 1870 i en våning med frontespis med gula panelklädda fasader under tegeltäckt sadeltak. Den flankeras av två faluröda flyglar från 1800-talets första hälft. I prästgårdens närhet finns den fd lönebostaden, en byggnad i 1 ½ våning med faluröda panelklädda fasader byggd 1950. Längs landsvägen söder om kyrkan ligger det fd ålderdomshemmet från 1930, uppfört i 1½ våning med frontespis. Byggnaden som tidigare var panelklädd, har fått gula reveterade fasader under valmat sadeltak.