Stäng fönster Söderköping kn, GÅRDEBY KYRKA KYRKOMILJÖ, Östergötland

SOCKNEN
Gårdeby är en medeltida socken och finns omnämnd 1337 som Gardby. Församlingen utgjorde annex till Skärkind fram till 1587 då kung Johan den III beviljade församlingen egen präst och prästgård. Socknen, som är en av länets minsta, är belägen 2,5 mil söder om Norrköping. Naturen är omväxlande med slättbygd kring kyrkan och däromkring skogsmark. Gårdarna och byarna ligger på moränholmar i lerslätten. Den dominerande näringen har varit jordbruk. Trakten kring kyrkan är fornlämningsrik och här finns ett omfattande stensträngssystem med tillhörande boplatser.

KYRKOMILJÖN
Gårdeby kyrka ligger på en höjd omgiven av ett småbrutet uppodlat landskap. Väster om kyrkogården står en klockbod inköpt 1830 från Skärkind. Fasaderna är klädda med faluröd lockpanel och bodens tälttak är spånklätt. Den enkla bräddörren och de rektangulära ljudluckorna är svartmålade. Klockorna är gjutna av Magnus Hultman i Norrköping och bär årtalen 1730 för storklockan respektive 1748 för lillklockan som då blev omgjuten. Klockboden ska enligt uppgift ha föregåtts av en klockstapel som var placerad på kyrkogården. En skola byggd 1951 finns väster om kyrkan och inrymmer även församlingshem. Det är en beige ädelputsad länga uppdelad i en envåningsdel samt en tvåvåningsdel, med rött tegeltäckt sadeltak och vita enluftsfönster. När den nya skolan stod färdig revs den reveterade träbyggnad som hade tjänat som skollokal sedan 1840-talet för att ge plats för en parkering. De fd lärarbostäderna finns dock kvar ett stycke sydväst om kyrkan, tre rödmålade träbyggnader i en våning med inredd vind. Längs infartsvägen till kyrkan ligger det fd kommunalhuset, en rödmålad träbyggnad från 1919, idag ombyggd till privatbostad. Den fd prästgården ligger i Åkerby, en kilometer sydväst om kyrkan.