Stäng fönster Säffle kn, GILLBERGA KYRKA KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Byälvens dalgång tillhör länets tidigast bebodda områden. Ett flertal fornlämningar från olika tidsepoker berättar om mångtusenårig bosättning och markpåverkan. I ett karakteristiskt terrängläge på Kanikekullen sydväst om Gillberga kyrka ligger det största gravröset i Säffle kommun. Det är troligen uppfört under bronsåldern alltså under årtusendet före Kristi födelse. Omedelbart norr om kyrkan finns ett bevarat och tidstypiskt järnåldersgravfält bestående av ca 35 högar. Ingen av gravarna har undersökts men en påträffad yxa av järn antyder en tidsbestämning till tiden närmast före kristendomens genombrott.

Miljön kring Gillberga kyrka med bebyggelse och fornlämningar illustrerar tydligt hur de tidiga kristna kyrkorna medvetet lokaliserades till förhistoriska centralplatser. Söderut vidtar ett idag närmast unikt och pastoralt landskapsparti med sankängar som säsongsvis översilas av Byälvens vattenflöde. Madmarkerna här har utgjort ett viktigt inslag i det gamla bondesamhällets näringsmönster och den lokala bygdens kreaturshantering. Utöver den betydelse markerna fortfarande har ur betessynpunkt är de av stort ornitologiskt värde och erbjuder goda häckningsplatser för ett rikt och varierat fågelliv. Område är skyddat som naturreservat.

ARKIV OCH LITTERATUR: Gillberga kyrka, Åke Nisbeth, Ystad 1963. / Ditt Värmland, kulturmiljöprogram 1989. / Begravningsplatser i Värmlands län, 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / ATA Stockholm; Gillberga kyrka. / Värmlands Museums topografiska arkiv; Gillberga kyrka.