Stäng fönster Säffle kn, MILLESVIKS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Värmland

Beskrivning
Millesvik socken ligger på sydvästra delen av Värmlandsnäs, med närmaste tätort i Säffle. På Värmlandsnäs finns länets tätaste bestånd av förhistoriska lämningar i tidstypiska och karakteristiska terränglägen. Halvön framstår också som länets mest betydelsefulla kontaktzon med Kållandsö och landskapen söderut. Slättbygderna här kännetecknas av en förhållandevis hög uppodling vars traditioner på många håll kan ledas tillbaka till forntiden.

Området kring Millesviks kyrka tillhör ett av de mest illustrativa, med fornlämningar, byggnader, ortnamn och odlingslandskap som berättar om värmländsk agrarhistoria med mycket lång kontinuiteten. En av de äldsta och mest anrika gårdarna är Hjällesgate, som ägts av flera släkter ur den sk Näsadeln. Nuvarande corps-de-logi i två våningar uppfördes av Carl Henik Geijer 1852-53 i tidsenlig ljusmålad empirinspirerad panelarkitektur. Byggnaden flankeras av två faluröda 1700-talsflyglar.

En av pilgrimslederna gick enligt traditionen genom Millesvik socken och från denna tid finns en helig källa uppkallad efter Sankt Lars, belägen ca 500 meter från kyrkan. I närheten av denna ligger också den gamla prästgården. Kyrka, pilgrimsled och enskilda gårdar med traditioner från tidig medeltid överbryggar gränsen mellan hednisk och kristen tid. Vid det lilla sockencentrat finns en klockaregård och en fd skola som idag fungerar som församlingshem. I kyrkoanläggningen ingår förutom kyrkan en vitmålad klockstapel av trä, en gammal vitputsad likbod med sadeltak lagt med skiffer, båda söder om kyrkan, samt en enklare ekonomibyggnad strax norr om kyrkogårdsmuren och församlingshemmet i nordost.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Värmlansnäs, I södra delen, Iwan Schyman Säffle 1954. / Begravningsplatser i Värmlands län, 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / ATA Stockholm; Millesviks kyka. / Värmlands Museums topografiska arkiv; Millesviks kyrka.