Stäng fönster Mjölby kn, VIBY KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Viby är en medeltida socken rik på fornlämningar. Förledet "Vi" i sockennamnet betyder helgedom eller offerplats. Från 1300-talet är namnet Viby Scurosten känt. Scurosten ska syfta på en sten med skåra eller spricka. Vid Kårap i öster finns en hålväg och runstenar. Här gick Eriksgatan och här är gränsen mellan Vifolka och Valkebo härader, liksom mellan kommunerna Mjölby och Linköping. Söder om kyrkan ligger gården Trojenborg, ett namn med speciell betydelse. I äldre tider var det beteckningen på en stensatt labyrint. Fyra runstenar är uppställda på kyrkogården. Socknen ligger inom östgötaslättens sydligaste del och karaktäriseras av öppen åkermark. Jordbruk var tidigare den dominerande näringen och jordbruksmarken brukas i stor utsträckning även idag, men de flesta är sysselsatta inom andra sektorer. Den största gården är säteriet Uljeberg som bl a ägts av biskopen i Linköpings stift Samuel Enander-Gyllenadler. Tidigare var Viby även känt för tillverkning av blecksaker. I Viby socken ingår delar av tätorten Mantorp, här finns även ett stort köpcentrum, travbana och motorbana. Norr om kyrkan går E4:an och i söder östra stambanan.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan ligger i Viby by och omges delvis av den äldre bybebyggelsen inklusive den f d komministerbostaden. Äldre lantmäterikartor visar att Viby var en stor by, med mer än tio byggnadstomter. I Östergötland är det relativt ovanligt att kyrkan som här ligger "mitt i byn". Väster om kyrkan ligger det f d ålderdomshemmet, en reveterad byggnad i 1 ½ våning, som nu används bl a som församlingshem. I sydväst ligger den f d handelsboden, en byggnad med i det närmaste kvadratisk grundplan, uppförd i två våningar och med gula, panelade fasader. I norr och öster breder den öppna åkermarken ut sig. I den västra delen av Viby by, utanför den direkta kyrkomiljön ligger f d kyrkskolan. Söder om kyrkogården går byvägen och ytterligare söderut grenar sig den gamla riksvägen från Linköping mot Skänninge respektive Mjölby.