Stäng fönster Nynäshamn kn, SORUNDA KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Sorunda är en bördig jordbrukstrakt. I socknen finns ett stort antal fornlämningar. Storgodsen Fituna och Fållnäs har präglat området sedan medeltiden.

Kyrkan ligger på en ås nära landsvägen mellan Södertälje och södra Södertörn.Sydväst om kyrkan, vid parkeringen ligger ett församlingshem från 1925 samt förråd. Norr om kyrkan ligger en modern skola och i nordost pastorsexpedition, klockargård samt något längre bort prästgården.

Klockstapeln ligger på en höjd nordost om kyrkan. Den har bockkonstruktion, är inbyggd och är klädd med spån. Huven är karnissvängd med lanternin och flöjel. Uppförd 1672, reparerad och ombyggd 1741 och 1792.

Källor: ATA, Antikvariskt-topografiska arkivet. Sorunda kyrka, Bennett, Wadström, Wilcke-Lindqvist. Sveriges kyrkor vol 146 Stockholm 1972. Sörmländska kyrkor 32, 1944, 1988