Stäng fönster Flen kn, VADSBRO KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
När Vadsbro kyrka byggdes på 1200-talet förlades den mitt i den gamla bygden vid ett vadställe. Vadstället har tradition ner i järnåldern vilket antyds av att ett runstensfragment är inmurat i kyrkogårdsmuren.

Vadsbrotrakten är en fornlämningsrik dalgångsbygd med äldre vägnät. Vadsbro kyrka ligger på en höjd i en kyrkby med kyrkskola från 1869 och andra administrativa byggnader. Kyrkan ligger i en jordbruksbygd med herrgårdar, gårdar och fornlämningar. Samhället Vadsbro byggdes ut med villabebyggelse i samband med att järnvägen Oxelösund-Grängesberg och en järnvägsstation anlades.

Kyrkan får sitt nuvarande yttre utseende vid en om- och tillbyggnad på 1650-talet. Då tillkom det Ryninska gravkoret för familjen på Lagmansö, liksom sandstenportalerna till kyrkans båda ingångar. Även klockstapeln placerad sydväst om kyrkan tillkom då. Lagmansö är den mest betydande gården i socknen. Den var sätesgård redan på medeltiden. Gården ligger på en udde i sjön Långhalsen med ett typiskt lägen för en medeltida herremansgård. Ett andra gravkor uppfördes 1691-1719, öster om det Ryninska, för ägarfamiljen till Hedenlunda herrgård vid Hedenlundasjön, landshövding Henrik Falkenberg. Övriga släkter vid Hedenlunda är Stuart från Skottland, Hamilton och Adelswärd. Gravvårdar och anvapen minner om dessa släkter vid Vadsbro kyrka. Gårdarna Ellmora och Ökna har även de koppling till kyrkan.

Vadsbro-Ånhammar mm är av riksintresse för kulturmiljövården, nr 30 i Flens kommun.
Källor: Sörmlandsbygden 1988:1, Rydergård vid inventeringtillfället