Stäng fönster Flen kn, HYLTINGE KYRKA KYRKOMILJÖ, Södermanland

Beskrivning
Hyltinge socken består av småbrutna och begränsade dalgångs- och strandbygder vid sjön Båven. Sockennamnet betyder troligen hyltingarnas boplats eller liknande. Beteckningen hylting härrör från det skogtecknande ordet hult eller hylta. I socknen finns ca 330 registrerade fornlämningar. På Hyltingö finns koncentrationer av spridda gravar av bronsålderstyp. För övrigt är lämningarna i huvudsak belägna på ett tiotal gravfält från yngre järnåldern.

Hyltinge kyrka är belägen i anslutning till väg 53 mellan Nyköping och Eskilstuna. Från landsvägen leder en allé rakt fram till planen framför kyrkans västra huvudingång. Sydost om kyrkan leder en lång, rak allékantad grusväg fram till Sparreholms slott. Det dåvarande säteriet Hyltingenäs bildades 1643 av gårdarna i Hyltinge by. Säteriets namn ändrades relativt snart till Sparreholm efter ägarna, släkten Sparre.

Sparrholm har under lång tid satt sin prägel på området kring kyrkan, vilket bland annat avspeglas i det omgivande herrgårdslandskapet med allékantade vägar och torpbebyggelsen.

Hyltinge kyrka ligger i ett område som är utpekat som en riksintressant kulturmiljö (D33). Det utpekade området inbegriper Sparreholms slott, Långdunkers herrgård, Ramsbergs gård och Hyltinge kyrka. I motiveringen beskrivs området som ett herrgårdslandskap med bevarad torpbebyggelse, sockenkyrka, fornlämningar och gamla vägar.
Omedelbart väster om kyrkogårdsmuren ligger den f d socken- och fattigstugan, vilken uppfördes i mitten av 1780-talet.

Källor: Nationalencyklopedin. Bra Böcker. 1992.Sörmlandsbygden 1988:2. Sörmlandsbygden 1996. Spår av tid. Södermanlands hembygdsförbund. Sörmländska kyrkor 54, 1997