Stäng fönster Grums kn, VÄRMSKOGS KYRKA KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Vid en vik av Värmeln ligger Värmskogs kyrka, sockenstuga och prästgård i ett tilltalande och attraktivt landskapsparti med utsikt över sjön. Dagens vitputsade stenkyrka ligger i en trevägskorsning omgiven av en fem meter hög gravhög och äldre kyrkogrunder. Området kring Värmeln är en gammal kulturbygd och har varit stadigvarande bebott alltsedan järnåldern. Vid en arkeologisk utgrävning 1947 frilades grunderna till två tidigare kyrkor söder om den nuvarande, mellan landsvägen och sjöstranden. Den sydligaste av dessa är sannolikt identisk med socknens första kyrka och kan härstamma från 1200-talet. Omkring 1650 ersattes denna av en andra träkyrka omedelbart intill den första, som revs.
Utan att någon tätortsbebyggelse egentligen uppstått har området runt kyrkan kommit att uppfattas som socknens administrativa och kommunikationsmässiga centrum. Runt kyrkan har byggnader av officiell karaktär med tiden vuxit upp. Granngården Prästbol, idag uppvisande 1700-tals karaktär, redovisas i 1540 års jordebok som socknens prästgård och torde ha fungerat som sådan från tiden för den första kyrkans byggande. Under 1900-talet har ny bebyggelse i huvudsak koncentrerats några hundra meter sydväst om kyrkan där även en gata med moder villabebyggelse uppförts under 1990-talet. Mellan villaområdet och kyrkan ligger den nya prästgården, uppförd 1934.
Norr om kyrkobyggnaden ligger sockenstugan från 1700-talet tillsammans med några mindre härbren, kyrkstall, moderare ekonomibyggad och en fd sockenarkivbyggnad. Småstugorna liksom delar av sockenstugan utnyttjas som vandrarhem. Kyrkogården omger kyrkan, har rektangulär form och sin största utbreddning mot öster. Den får karaktär av två gravkapell placerade strax söder om koret.
Miljöområdet kring Värmskogs kyrka utgör en kulturhistorisk intressant miljö i ett tilltalande och attraktivt landskapsparti. Här finns framträdande historiska representanter för olika epoker alltsedan förhistorisk tid. Den monumentala gravhögen men också kyrka, gravkor, kyrkstallar, sockenstuga och Prästbols gård utgör goda exempel på gången tids byggnadsskick.
ARKIV OCH LITTERATUR: I Stake, Värmskogs socken i äldre och nyare tider, Arvika 1918. / Värmskogs kyrkor, vägledning. / Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv; Värmskogs kyrka. / ATA Stockholm; Värmskogs kyrka.