Stäng fönster Säffle kn, BY KYRKA KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Miljön kring By kyrka ligger vid Byälvens mynning i Vänern och utgörs av ett utpräglat jordbrukslandskap där helåkersbygden med enstaka större jordbruksenheter är typisk för trakten söder om Säffle stad. Landskapsavsnittet kring kyrkan representerar en kontinuerlig hävdad kulturbygd som med säkerhet kan följas tillbaka till järnåldern. Här finns ett flertal förhistoriska lämningar som visar att området var väl ianspråktaget för odling och bosättning redan under första årtusendet efter Kristi födelse.

Dagens bebyggelselokalisering överensstämmer till stor del med förhållandena i gången tid och några byggnader har också en flerhundraårig historia. Till de anläggningar som bäst speglar ett ålderdomligt profant byggnadsskick hör prästgården från 1700-talets slut samt gården Bäck med anor från 1400-tales början. By prästgård har så vitt man känner till legat på nuvarande plats sedan medeltiden. Från landsvägen norr om kyrkogården löper en mindre väg fram till prästgårdstomten som mot norr och öster omgärdas av ett rödmålat trästaket. I trädgården finns gott om ädla lövträd och gamla fruktträd. Mangårdsbyggnaden är uppförd av timmer i slutet av 1700-talet, påbyggd omkring 1830 och senare delvis ombyggd. Huset är numera i två fulla våningar med stående rödfärgsmålad locklistpanel och sadeltak täckt med skiffer. Två flygelpar finns på huvudbyggnadens vardera långsida. Prästgården besitter ett högt kulturhistoriskt värde beroende på de välbevarade byggnaderna och den traditionella och välbevarade gårdsbildningen. Söderut finns det högreståndsmässigt bebyggda Bäcks gård som första gången omnämns i en arvsskifteshandling 1415. Bland gårdens många ägare återfinns flera ståndspersoner ur släkterna Oxenstierna, Brahe och Uggla.

Bland de äldsta byggnaderna i området hör den beigeputsade stenkyrkan som stod färdig 1779. Denna kyrka ersatte då en medeltida kyrka på ungefär samma plats. Kyrkomiljön vid By utgör ett regionalt intresseområde för kulturmiljövården.

I anläggningen ingår förutom kyrkan också klocktorn, begravningskapell och ekonomibyggnad.
ARKIV OCH LITTERATUR: Iwan Schyman, Värmlandsnäs, från forntid till nutid II, Säffle, 1958. / Ditt Värmland, kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland, 1989. / Begravningsplatser i Värmlands län, 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / ATA, Stockholm; By socken. / Värmlands Museums topografiska arkiv, Karlstad; By socken.