Stäng fönster Göteborg kn, ÖXNÄS BY, Västra Götaland

Beskrivning
Öxnäs är i dag en ovanligt välbevarad jordbruksmiljö med stenhägnader, småvägar, åkrar, dammar, vattenhål, beteshagar och många väl sammanhållna gårdsanläggningar. Bebyggelsen i området har sina rötter i förhistorisk tid med bl.a. gravar från brons- och järnålder. Inom området finns ännu spår av den tidigare markanvändningen i form av s.k. ryggade åkrar och bebyggelselämningar. Öxnäs by finns omnämnt i skriftliggakällor från 1300-talet Vid laga skiftet 1836 flyttades en del av gårdarna ut från byarna, men en stor del av Öxnäs bebyggelse är ännu samlad vid den gamla byplatsen som därför har behållit sin karaktär av tät klungby. Inga stora förändringar har skett inom området sedan det laga skiftet genomfördes. Öxnäsområdet visar idag de stora dragen av jordbrukets utveckling från järnålder till laga skifte.

Byggnaderna i området är uppförda från 1700-talet och framåt. I Öxnäs och Askesby finns bostadshus så väl av den äldre typen på enkelbredd som av den lite senare typen på dubbelbredd. Flera olika typer av ekonomibyggnader finns bl. a. en smedja, magasin och stora ladugårdar med och utan portlider. Många av gårdsplanerna är stensatta.