Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Gnesta kn, GÅSINGE KYRKA OCH DILLNÄS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH GÅSINGE-DILLNÄS SOCKEN, Södermanland

Gåsinge och Dillnäs socknar slogs samman till Gåsinge-Dillnäs socken år 1941.
Socknen består i sydöstra delen av öppen, bruten odlingsbygd på näsen mellan Storsjön och Klämmingen, i nordväst av smala dalgångsbygder i skogsmark.

I socknen finns över 1 400 fornlämningar. Från bronsåldern finns ett flertal gravrösen och hällristningar. Huvuddelen av fornlämningarna ligger inom drygt 40 gravfält från järnåldern, varav ca 80 % troligen är från den yngre järnåldern. Vidare märks tre fornborgar och fyra runstenar. Knappt 5 km nordväst om kyrkoanläggningen ligger herrgårdsanläggningen Heby, ritad av arkitekt Erik Palmstedt 1778. Herrgården blev byggnadsminne 1985.

Dillnäs kyrka ligger i ett område som är utpekat som en riksintressant kulturmiljö (D41). Området omfattar Gåsinge–Dillnäs och en del av Frustuna–Kattnäs. I motiveringen av beslutet beskrivs området som en centralbygd sedan bronsåldern med lång bebyggelsekontinuitet i ett läsbart öppet landskap. I värdetexten nämns bland annat att områdets medeltidskyrkor och enskilda miljöer såsom Dillnäs kyrkby är viktiga uttryck för riksintresset.

Dillnäs kyrka är uppförd på en höjd omgiven av odlingslandskap belägen en dryg kilometer öster om väg 223 mellan Björnlunda och Mariefred. Höjden ligger på en udde vid sjön Klämmingens västra strand. Vägen upp till kyrkan ringlar sig genom Dillnäs by, som ligger söder om kyrkoanläggningen. I anslutning till kyrkan, söder om kyrkan, finns byggnader som har inrymt funktioner med nära anknytning till kyrkan och dess administration. I sydost ligger den tidigare fattigstugan med en mindre vedbod. Väster om byggnaderna ligger det tidigare kommunalhuset med tillhörande bod. Byggnaderna hyrs idag ut som privatbostäder. Strax norr om kyrkan finns en liten slätt som kallats Klockartomten, där en klockarbostad tidigare har legat.

Nationalencyklopedin, 4. Bra Böcker. 1990.
Sörmlandsbygden 1988:2.