Stäng fönster Katrineholm kn, ÖSTRA VINGÅKERS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Östra Vingåkers socken består av småskaliga odlings- och skogsbygder kring sjöarna i Nyköpingsåns övre vattensystem. Den mesta åkerjorden närmast omkring kyrkbyn har vunnits sjösänkningar och utdikning av mossar. Större delen av socknen tillhörde tidigt frälset och ovanligt många gårdar fick säteriprivilegier. Lasstorp, Claestorp från och med 1600-talet, lade under sig flera av de andra säterierna och blev socknens största gods. Claestorps inflytande har präglat bygden på flera sätt, bland annat genom en enhetlig bebyggelse på arrendegårdar och torp.

Sockennamnet betyder ”vikbornas åker” eller ”deras åker som bor vid viken” av Kolsnaren. Namnet har äldst åsyftat en samlingsplats. Förleden Östra tillkom i mitten av 1700-talet, då Vingåkers socken delades i två socknar. I socken finns lösfynd och minst fyra boplatser från stenåldern. Från senare perioder saknas kända lämningar.

Östra Vingåkers kyrka ligger i en miljö som är utpekad som kulturhistoriskt värdefull. Det utpekade området omsluter herrgårdarna Claestorp och Skalltorp samt gårdarna Barksätter, Oppgänne och Näs samt kyrkbyn Östra Vingåker. I motiveringen beskrivs området som en jordbruksbygd med herrgårdar, gårdar, torp och sockenkyrka.

Kyrkbyn som växte upp kring kyrkan är till stora delar välbevarad, även om byggnaderna har fått nya funktioner, främst som privatbostäder. Söder om kyrkan ligger sockenstugan som uppfördes på 1750-talet. År 1845-46 byggdes den på med en våning och inrättades till kyrkskola. Byggnaden fungerade som skola fram till 1978, men fungerar idag som församlingshem. I anslutning till denna byggnad ligger även syskolan från 1864 och slöjdskolan från 1872. I byn finns vidare handelsboden från 1851, prästgården från 1807 och IOGT-lokalen från 1905. Omedelbart öster om bogårdsmuren står det i empirestil uppförda kyrkstallet, vilket har flyttats och avkortats några sektioner. Kyrkstallet från tidigt 1800-tal är byggnadsminnesförklarat.

Nationalencyklopedin. Bra Böcker. 1996.
Sörmlandsbygden 1988:2.