Stäng fönster Trosa kn, TROSA LANDSFÖRSAMLINGS KYRKA KYRKOMILJÖ, TROSA-VAGNHÄRADS SN, Södermanland

Beskrivning
Trosa landsförsamlings kyrka ligger cirka 300 meter väster om väg 218 söder om Vagnhärads samhälle. Kyrkan har placerats på en platå nedanför ett markerat höjdparti i landskapet. Strax öster om kyrkan flyter Trosa ån kring vilken bebyggelsen koncentrerats, både i historisk tid och nutid. Omgivningarna präglas av öppet odlingslandskap i åns dalgången. Bebyggelsen består främst av bondgårdar som söder om kyrkan koncentrerats i en bybildning, Trosa by, och i övriga väderstreck ligger mer spridda i landskapet. Sydost om kyrkan finns den f d prästgården och arrendatorsbostället och väster om kyrkan klockarbostaden, alla med nya funktioner.

Trosa lands kyrka ligger i ett område som är utpekat som en riksintressant kulturmiljö (D46). Motiveringen lyder: "Ett av länets fornlämningstätaste odlingslandskap med tätt förekommande fornlämningar kring Trosaåns dalgång, vilka visar på lång bebyggelsekontinuitet och stegvis kolonisation anpassad till landhöjningen, som också har styrt läget för de förhistoriska centrumbildningarna."

Nationalencyklopedin, 18. Bra Böcker. 1995.
Sörmländska kyrkor 6 (1942)