Stäng fönster Trosa kn, VÄSTERLJUNGS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Västerljungs socken består av öppen slättbygd mellan sjön Sillen och havsviken Hållsviken, med skogsbeväxta marker i väster, skärgård och dalbygder på en halvö i söder. Socknen är rik på fornlämningar. Vid Tuna by hittades 1774 landets största guldskatt. Västerljung samhälle har växt upp kring järnvägsstationen som byggdes 1915. Namnet Westerlungh innehåller ordet lung, som har betydelsen sand- eller grusmark.

Västerljungs kyrka ligger på en höjd i den västligaste delen av socknen, i utkanten av Västerljungs samhälle och får tillsammans med skola och sockenstuga karaktären av sockencentrum. Söder om kyrkan ligger Västerljung skola, en gulfärgad träbyggnad. Sockenstugan ligger öster om kyrkoanläggningen.

Erikslunds gård, som riksgreve Hallwyl ägde i början av 1900-talet, är beläget några kilometer söder om kyrka.

Eva Wockatz, inventeringstillfället 2010.
Nationalencyklopedin, 20. Bra Böcker. 1996.