Stäng fönster Kumla kn, KUMLA KYRKA KYRKOMILJÖ, Örebro

Beskrivning
Kumla kyrka är belägen längs en gammal färdväg på en rullstensås norr om radbyn Kumla by, som på ömse sidor är omgiven av slättbygd. Här har tidigt funnits ett administrativt centrum. I området söder om kyrkan ligger flera av de byggnader som hör en kyrkomiljö till; prästgård med pastorsexpedition, ett äldre församlingshem som tidigare använts som skola m.m., ett nyare församlingshem, kyrkstallar och kyrkskola i tegel från 1900. Kyrkomiljön och radbyn är av riksintresse för kulturmiljövården.

Strax nordost om Kumla kyrka och kyrkomiljö ligger Kumla stad. När järnvägen år 1862 fick en hållplats i området kom nuvarande Kumla stad att utvecklas med utgångspunkt från stationsområdet. Särskilt betydelsefull för Kumlas utveckling har skoindustrin varit.

Esbjörnson 2000, Esbjörnson 2003.