Stäng fönster Salem kn, SALEMS KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Salems kyrka ligger ute på en liten udde vid Bornsjö södra strand. Kring kyrkan, söder om Bornsjön utsträcker sig ett småkuperat jordbrukslandskap med åkrar, ängar och inslag av skogsbevuxna områden.
Strax öster om kyrkan, parallellt med gamla landsvägen slingrar sig europavägen E 4. Gamla landsvägen följer Bornsjön, öster och söder om kyrkan. Udden med kyrkotomten ansluter till landsvägen genom en allé anlagd i nordsydlig riktning. Allén leder till en parkeringsplan anlagd söder om kyrkan, i anslutning till den före detta skolbyggnaden. Parkeringsplatsen avgränsas i sin norra del av kyrkogårdsmuren. Söder om skolbyggnaden (1920-tal) ligger f.d. klockarbostaden med boningshus från 1870-talet. Parkeringsplanen och alléerna har grusbeläggning.

Sjöns och uddens strandlinje är bevuxna med lövträd, likaså kyrkogården och de övriga byggnadernas trädgårdar. Vegetationen på udden består bl.a. av ekar, lindar, alar och björkar, varav många stora äldre träd.
Kring kyrkan, på udden, utsträcker sig den gamla kyrkogården som avgränsas mot söder och väster av en kallmurad mur av natursten.

Platsen hade redan stor betydelse under förhistorisk tid. Längs vandringsstigen som är anlagd strax väster om kyrkan möter man rösen, skärvstenshögar, gravplatser och en ringformad stenmur. Fornminnena är främst från brons- och järnåldern.

Riksintressområde: Bornsjön. Uttryck för riksintresse
Herrgårdslandskap utmed Mälaren och runt Bornsjön och sjön Aspen, som präglas av ett sedan bronsåldern utvecklat jordbruk, kommunikationerna på vatten och till lands, den tidiga medeltidens sockenindelning och de stora herrgårdsanläggningarna.

Alm, Henrik; 1942. Salems kyrka.
Bennet, Robert; 1999. Salems kyrka.