Stäng fönster Södertälje kn, MÖRKÖ KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Mörkö är en ö belägen söder om Södertälje men Mörkö socken omfattar även flera mindre öar i Himmerfjärden, som är en vik av Östersjön. Mörkö är relativt platt, och numera förbunden med fastlandet genom en bro vid Kasholmen. På ön ligger småorten Söräng. Färjetrafik bedrivs mellan Skanssundet, på Mörkös allra nordligaste del, samt Hörningsnäs i de sydvästligaste delarna av Storstockholm. Personfärja förbinder Mörkö med ön Oaxen i öster.

Ett sort antal fornlämningar vittnar om att området kring kyrkan varit bebott redan under förkristen tid. Mörkö har genom århundraden dominerats och präglats av godsen Ängsholm och Hörningsholm. Det sistnämnda är beläget på öns allra nordligaste del där slottet anlades strategiskt på en kulle med utsikt över sundet, i dag en del av Södertälje kanal. Läget gjorde att platsen befästes redan under 1200-talet. Slottet i sitt nuvarande utförande återuppfördes i mitten av 1700-talet. Ön domineras numera av fritidsboende men ännu bedrivs ett omfattande jordbruk.

Söder om kyrkan ligger gamla prästgården som uppfördes på 1780-talet. Norr om kyrkogården ligger en byggnad som ursprungligen uppfördes som kyrkstall, men numera är ombyggd och används som församlingslokal m.m.. I nordost, i höjd med gamla stallet, ligger en f.d. skola från 1890, med flera byggnader.

Riksintresse och andra skyddsföreskrifter
Den norra delen av Mörkö ingår i ett område av riksintresse för kulturmiljövården, K3 Mörkö-Oaxen. Motiveringen lyder ”farledsmiljö och mellanbygd utmed vattenleden från Östersjön via Södertälje till Mälaren, som präglas av det försvarsstrategiskt viktiga läget, dominerande storgods av delvis medeltida ursprung samt partier med ett mer småbrutet agrarlandskap…”.
Som uttryck för riksintresseområdet anges bl.a.;
• Herrgårdarna Hörningsholm och Ängsholm, med tillhörande ekonomibyggnader, parkanläggningar, underlydande gårdar och torp, samt det av stordriften präglade landskapet.
• Mörkö kyrka med äldsta delar från 1200-talet och många minnen från herrgårdarnas ägare.
Området som helhet representerar ett odlingslandskap med lång kontinuitet med förekomster av naturbetesmarker och ängsmarker. Norra Mörkö och Tullgarn är exempel på kustnära, kompletta herrgårdslandskap av högsta klass. Stora havsstrandängar är utmärkande. På södra Mörkö finns ett småskaligt odlingslandskap med ålderdomlig struktur. Bestämmelseområdet gränsar till riksintresse för naturvården N2, Tullgarn – Mörkö.

ATA, handlingar. Bohrn, Erik; 1945. Mörkö kyrka. Gelotte, G. 2003. Kyrkogården i Mörkö. Liepe, Anita; 2004. Mörkö kyrka. Schnell, Ivar; 1975. Mörkö kyrka. Schnell, Ivar; 1965. Mörkö kyrka. Södermanland – Landskapets kyrkor, 2003.