Stäng fönster Bjuv kn, RISEKATSLÖSA KYRKA KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Som namnet antyder ligger Risekatslösa socken i det som traditionellt anges som Risbygden, dvs. bygden mellan skogs- och slättbygd. En gammal sägen berättar att när kyrkan skulle byggas hade man först sett ut en annan plats för kyrkans placering, Bjärabacken. När dragdjuren hade passerat ett vadställe vägrade de fortsätta till den utsedda byggnadsplatsen. Detta tolkade man som ett tecken och kyrkan byggdes istället intill vadstället på dess nuvarande plats. Bäcken som rinner förbi kyrkan har sannolikt haft stor betydelse för byns etablering på platsen. Redan på 1300-talet omnämns en kvarn i Katslösa och denna var sannolikt kopplad till en huvudgård.

Den gamla kyrkbyn låg söder om kyrkan och bestod tidigare av frälsegårdar under säteriet Boserup vars ägare också haft patronatsrätt till kyrkan. År 1838 drogs arrendegårdarna in och lades samman till en brukningsenhet, Charlottenborgs gård. Idag ligger kyrkan fritt med uppodlad slätt i norr, öster och väster. Förutom Charlottenborgs gård utgör Bäckahuset, söder om kyrkan, den enda kvarvarande bebyggelsen i byn. Söder om kyrkan finns en golfbana kring en imponerande slagghög från stenkolsbrytning i Malmrosschaktet intill. Gruvdriften i socknen startade på 1700-talet och pågick in på 1900-talet.