Stäng fönster Bjurholm kn, BJURHOLMS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västerbotten

Beskrivning
Kyrkan är belägen mitt i samhället och den tillhörande kyrkogården breder ut sig västerut. Närmaste grannar till kyrkomiljön är i öster Kyrkogatan och centrum- bebyggelse, i söder Storgatan och flerbostadshus, i väster och nordväst öppen odlingsmark och skog samt i nordost gles villabebyggelse. Kyrkogården nås via tre entréer med vitputsade grindstolpar av betong med kopparklädda tälttak. Såväl entrén vid parkeringen i norr och vid sakristian i öster som den södra entrén har svartmålade järngrindar. Mellan de två förstnämnda avgränsas kyrkotomten mot Kyrkogatan med ett lågt och ljusmålat trästaket. Söder om östra entrén ersätts detta av en låg stenmur med
en rad formklippta buskar (tidigare häck). I söder, sydväst och nordväst ramas begravningsplatsen in av en häck av häggmispel (tidigare granhäck), men i anslutning till södra entrén finns ett kort staket med vita spjälor. Till miljön kring kyrkan hör även gamla gravkapellet, Markuskapellet, Högbomsstugan, församlingsgården med pastors- expedition samt en ekonomibyggnad.