Stäng fönster Svalöv kn, TORRLÖSA KYRKA KYRKOMILJÖ, Skåne

Kyrkomiljön
Trakten kring Torrlösa har varit bebodd sedan stenåldern och det finns flera fornlämningar i närheten. Namnet Torrlösa betyder sannolikt torr äng eller glänta, och kan härröras till tiden mellan folkvandringstid och vikingatid, dvs tiden 400-1050. Det första skriftliga belägget för namnet är från 1285.

De flesta byar i trakten har bildats som flergårdsbyar under medeltiden och varit omgivna av smala tegar fram till 1800-talets enskifte. Skiftet innebar en genomgripande förändring av landskapet. Jordbruksmarken delades i större enheter och en del gårdar flyttades ut från byn.

Några kilometer öster om byn ligger Trolleholms gods som haft stor betydelse för kyrkan och haft patronatsrätten under en del av 1600-talet. Denna innebar att godset fick kyrkans inkomster och samtidigt fick sörja för kyrkans underhåll. Godset hade inflytande över kyrkan även sen patronatsrätten upphört. Trolleholm som tidigare hetat Eriksholm har tillhört tre släkter, Thott, Trolle och Bonde. Närheten till ett gods har förändrat landskapet genom skapandet av stordrift i jordbruket, en utveckling som började i slutet av 1500-talet. Östraby mölla, byggd av Trolleholms gods 1861, ligger öster om byn och syns långväga i landskapet.

Torrlösa ligger strax öster om Svalöv och byn omges av jordbruksmark med gårdar. Dagens by består av ett 40-tal låga hus av varierande ålder. Bebyggelsen är mestadels samlad längs vägen som går genom byn. Gamla och nya kyrkogården ligger mitt i byn på varsin sida om vägen. Norr om byn slingrar en bäck.

Gamla kyrkogården omges av hus på två sidor och gränsar mot en bäckravin på norrsidan. Nya kyrkogården omges av väg och bostadshus mot norr och väster och böljande odlingsmark mot öster och söder. Parkeringsplatser finns öster och väster om kyrkan.

Mittemot kyrkogårdens västra sida ligger en tegelbyggnad som är före detta skola som också varit församlingshem men nu är privatbostad.

Gamla kyrkogården ligger inom fornlämning Torrlösa 140:1 som utgör gamla bytomten före skiftet.