Stäng fönster Svalöv kn, KÄLLS-NÖBBELÖVS KYRKOMILJÖ, Skåne

Källs Nöbbelöv ligger mellan Svalöv och Teckomatorp i ett öppet jordbrukslandskap.

Området har varit bebott sedan stenåldern och fast bebyggelse etablerades antagligen under yngre järnåldern. Källs Nöbbelöv kommer av ”nyböle” som betyder nybygge och är en namntyp från tidig medeltid. Byn byggdes runt den medeltida kyrkan och byvägen. Före skiftet fanns 19 gårdar i byn. Några av dessa flyttades ut vid 1800-talets början och ersattes av gatehus.

Kyrkoanläggningen ligger inom fornlämningsområde Källs-Nöbbelöv 18:1 som utgör dess gamla bytomt enligt 1811 års karta. Källs Nöbbelöv är klassad som särskilt värdefull kulturmiljö av länsstyrelsen med motiveringen att den är representativ för hur de små kyrkbyarna gestaltas efter skiftets genomförande.

Byn ligger samlad kring en bygata och kyrkplats. Där finns fortfarande kvar de byggnader som varit småskola, fattighus från 1850-talet, folkskola, prästgård och gatehus. Prästgården från 1806 är byggnadsminne och hembygdsmuseum, med ett boningshus i korsvirke och två vinkelbyggda längor. Småskolan är nu församlingshem och ligger norr om kyrkan. Gamla kyrkogården och nya kyrkogården med kyrkan ligger på varsin sida om bygatan. Gamla kyrkogården omgärdas i norr av en åker, mot öster ligger den fd fattigstugan och mot väster den fd folkskolan. Nya kyrkogården omgärdas mot öster av landsväg, mot norr av byn, mot väster av åker och mot söder med bostadshus.