Stäng fönster Helsingborg kn, OTTARPS KYRKA KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Ottarp ligger i sydvästra delen av Helsingborgs kommun. Trakten domineras av ett vidsträckt slättland med omväxlande odlingsfält, betad mark och lövskog kring Rååns sluttningszoner. Runt kustzonen och vattendragen, som erbjöd störst näringsuttag, växte under förhistorisk tid fram små bosättningar, som successivt spreds vidare inåt landet. Under 1000- och 1100-talen skedde en omfattande bybildning och flera kyrkor byggdes, däribland den i Ottarp. I de sydvästra slättbygderna levde man mest av spannmål, medan näringen i nordvästra Skåne mer inriktades mot boskapsavel. Detta ledde till ett glest kulturlandskap med mindre byar omgärdade av fäladsmarker.

Det äldsta belägget för Ottarp kommer från 1351, då kyrkbyn kallades Othärpthorp. Efterleden ”torp” betyder nybygge, medan förleden innehåller mansnamnet ”Ottar”. Han var under mitten av 1000-talet ägare till den gård, som sedan 1387 benämns som Bälteberga gods. Denna anläggning, som ligger strax väster om kyrkbyn, fick dagens utseende 1739 då den ansenliga trädgården ordnades, och huvudbyggnaden och dess flyglar uppfördes. Ottarp var fram till 1902 patronatskyrka till Bälteberga. Flera av patronerna, t.ex. familjerna Urne, Urup, Bennet, Sjöcrona och sist Kinch har skänkt föremål till kyrkan och har gravar på kyrkogården. Ottarp växte under storgodsets inflytande långsamt fram till den stora befolkningsökningen under 1800-talets andra hälft, då socknen som mest hade 1900 invånare. Expansionen påskyndades då järnvägslinjerna Ängelholm-Landskrona och Helsingborg- Teckomatorp etablerades.

Trots skiftena på 1800- och 1900-talen då byn splittrades, har Ottarp kvar sin prägel av bondby med flera gårdar på ursprunglig plats. Bland dessa märks den trelängade prästgården i korsvirke från 1658 på kyrkans västra sida. Söder om kyrkan ligger den gamla klockaregården, och strax bakom denna slingrar Råån längs banvallen i skydd av en frodig höjdrygg. Ovan dalen breder ett vidsträckt odlingslandskap ut sig, som mot Bälteberga övergår i slottsmiljön med stora åkerfält och allékantade vägar. Ottarp ingår i Riksintresse för kulturmiljövården Rååns dalgång [M10] och Riksintresse för naturvården Råån med omgivningar [M45]. Området är även utpekat som en särskilt värdefull kulturmiljö av Länsstyrelsen.