Stäng fönster Sävsjö kn, HJÄLMSERYDS GAMLA KYRKAS KYRKOMILJÖ , Jönköping

Beskrivning
Hjälmseryds socken ligger i Jönköpings läns södra del och gränsar i söder till Kronobergs län. I norr gränsar socknen till Vrigstads socken, i öster till Nydala och i väster till Stockaryds socken. Hjälmseryds socken har en ovanligt rikt växlande natur med höjder, dalar och mossar. Någon slättbygd i egentlig mening finns inte utan landskapet präglas av skog med inslag av betesmark och åker.

Hjälmseryds gamla kyrka uppfördes första gången under 1100-talets andra hälft med långhus, kor och absid. På 1600-talet fick kyrkan en tillbyggnad mot väster. 1853 övergavs kyrkan för den nybyggda i Hjälmseryds sockencentrum, cirka en mil söder om Gamla Hjälmseryd. Efter kraftigt förfall förklarades kyrkan 1865 som ruin. På 1920-talet hade ungefär hälften av murverket rasat och 1927 väcktes frågan om ett återskapande av kyrkan. 1934 stod den rekonstruerade kyrkan färdig, arkitekt för återuppbyggnadsarbetet var Erik Lundberg. Vid återuppförandet lämnades 1700-talstillbyggnaden och sakristian orörda. Tillbyggnaden konserverades 1946 och används idag som friluftskapell och 1951-1953 återuppfördes sakristian.

Kyrkan med kyrkogård ligger i socknens nordöstra del, omgiven av skog- och hagmark. Norr om kyrkan och kyrkogården ligger i direkt anslutning Stiftelsen Hjelmseryds prästgård med bland annat vandrarhem och diakonihus. Strax norr om prästgården går väg 30. I söder ligger en parkeringsplats för kyrkobesökare.

Kyrkans fasader utgörs av synligt murverk av gråsten, hörnkedjorna består delvis av kvaderhuggen sten och delvis av kvaderindelade putspartier. Det branta sadeltaket, liksom byggnadens gavelpartier, är täckt med tjärade furuspån.

Hjälmseryds socken ligger i Jönköpings läns södra del och gränsar i söder till Kronobergs län. Angränsande socknar är i norr Vrigstads socken, i öster Nydala och i väster till Stockaryds socken. Hjälmseryds socken har ett varierat och kuperat landskap, huvudsakligen präglat av skogsbruk med inslag av betesmark och åker.

Kyrkan med kyrkogård ligger i socknens nordöstra del, omgiven av skog- och hagmark. Socknen saknar tätort men är allmänt mer bebyggd i dess södra del, nära Hjälmseryds nya kyrka. Norr om gamla kyrkan och kyrkogården ligger i direkt anslutning Stiftelsen Hjelmseryds prästgård med bland annat vandrarhem och diakonihus.

Strax norr om prästgården går väg 30. I söder ligger en parkeringsplats för kyrkobesökare.