Stäng fönster Markaryd kn, HINNERYDS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Kyrkan ligger på en kulle i det lilla samhället Hinneryd, där fem vägar från Knäred, Torpa, Nöttja, Skararp och Traryd möts. På samma plats låg också den medeltida kyrkan, som var förhållandevis stor och försedd med valv och utsmyckningar. Detta tyder på att Hinneryd var en betydande by redan tidigt och den omnämns i skriftliga källor 1350, då namnet skrivs ”Hyndorydh”. Den nuvarande kyrkan invigdes 1886. Den är byggd i sten, spritputsad och in- och utvändigt vitkalkad samt med sockel av granit. Långhuset är rektangulärt med tornet i väster och utbyggd, absidliknande sakristia i öster bakom altaret. Torntaket är täckt med kopparplåt och övriga tak är täckta med tegel.

I anslutning till kyrkan finns ett församlingshem från 1982, som uppfördes på den plats där skolan stod. Strax norr om kyrkan finns prästgården.