Stäng fönster Hedemora kn, HUSBY KYRKAS KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Kyrkan är uppförd på Dalälvens norra strand, intill landsvägen som följer stranden. Strax norr om kyrkan, i höjd med bron, ansluter vägen till Stjärnsund och Långshyttan.

Merparten av Husbys bybebyggelse grupperar sig längs med älvens stränder, dels norr om bron och kyrkan och dels söder om denna på motsatta sida. Mitt emot kyrkan, på andra sidan älven, står även en herrgårdsanläggning som fick sin nuvarande utformning på 1700- och 1800-talet. Den är uppförd på den forna Husby kungsgårds plats.

Övriga byggnader
Prästgården med arrendatorsboställe ligger söder om kyrkan och kyrkogården. Gården omfattar byggnader från skilda perioder (Se ”Prästgårdsinventering”, 1976).

Övrigt
På en pelare vid kyrkogårdsmurens nordvästra hörn står en minnestavla, uppsatt 1960, som erinrar om Husby kyrkas långa historia som soldatkyrka.