Stäng fönster Avesta kn, KRYLBO KYRKAS KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Krylbo stationssamhälle har sedan sekelskiftet utvecklats till en mindre ort som numera nästan växt samman med grannorten Avesta. Bebyggelsen har tillkommit på båda sidor om järn-vägen. Utvidgningen har skett främst i väster, där även kyrkan ligger, inom ett kvarter som huvudsakligen omringas av bostadsbebyggelse. Byggnaden anlades i kvarterets sydvästra hörn, mot Kapellgatan och Trastgatan, med huvudingång förlagd i väster, mot Trastgatan. Kyrkobyggnaden har ursprungligen stått tämligen fristående i förhållande till den då glesa bebyggelsen. Bebyggelsen i kvarteret har i efterhand förtätats genom bl.a. tillkomsten på 1970-talet av en ny församlingsgård, som sedan på 1980-talet tillbyggdes med pastorsexpedition. I samband med anläggningen av den nya bebyggelsen anpassades även trädgården.

Övriga byggnader
Norr om kyrkan har tillkommit en ny fristående församlingsgård som så småningom kompletterats med pastorsexpedition. Byggnadens västra fasad bildar en förlängning till kyrkan längs med Trastgatan. Den nya bebyggelsen, som ligger i kvarterets nordvästra hörn, avgränsar även trädgården i norr. Mellan kyrkan och nya pastorsexpeditionen finns en passage som leder till trädgården och byggnadernas gårdsingångar.