Stäng fönster Mora kn, VENJANS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Venjans kyrka är belägen på en landtunga, omringad av vatten på tre sidor. Byggnaden är placerad på en liten höjd, med Vanån i norr och den lilla sjön Kyrktjärn i söder. Prästgården ligger ett stycke nordväst om kyrkan, medan kyrkbyn med skola och affärer återfinns norr om kyrkan, på andra sidan Vanån.

Strax nedanför kyrkan i sydost ligger byns biblioteksbyggnad. Till större del samlas samhällets bostadsbebyggelse norr om ån men enstaka hus och ekonomibyggnader ligger utspridda väster och öster om kyrkan.

Kyrkotomten avgränsas i norr och söder av vägar som bildar en kilformad tomt, med spets mot väst. Tomten inhägnas mot norr, väster och öster av en kallmurad mur. Kring tomten finns planterade lövträd men framför kyrkan i väster finns en stor öppen plan belagd med hällar av röd sandsten.

Övriga byggnader
Venjan fick en prästtjänst i början på 1600-talet samtidigt som församlingen bildades och kapellet upphöjdes till kyrka. Från denna period dateras också Venjans första prästgård. Till prästgården hörde också byggnader i fäbodarna.

Prästgården ligger avskild, några hundra meter nordväst om kyrkan, tomten gränsar i norr till Vanån. Nuvarande manbyggnad och uthus härrör från 1890-talet men har genomgått ombyggnader på bl.a. 1930- och 1960-talen. (Se ”Prästgårdsinventering”, 1976)