Stäng fönster Nybro kn, KRISTVALLA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kalmar

Beskrivning
Kristvalla kyrka ligger på byn Gunnabos ägor. Runt kyrkan växte under 1800-talet en rad servicefunktioner fram t.ex. affär och skola. Prästgården låg ursprungligen i Gunnabo, några kilometer väster om Kristvalla kyrka. Denna prästgård såldes 1948 och ny prästgård ordnades i byn Duvetorp. Ett församlingshem byggdes 1952 strax väster om kyrkan. År 1967 flyttade man församlingens verksamhet till Kristvalla skola, byggd 1928, som ligger i direkt anslutning till kyrkan. Församlingshemmet från 1952 såldes 1999. Söder om kyrkan utmed vägen mot Stämmeryd finns två längor med kyrkstallar bevarade. När de byggdes är inte känt.

Kyrkan ligger utmed landsvägen som löper mellan Stensberg och Gunnabo. Kring kyrkan grupperar sig många av de byggnader som traditionellt hör till kyrkomiljöerna. Dessa byggnader bidrar till en förståelse av det viktiga nav som kyrkan och kyrkomiljöerna utgjort i samhällslivet. Byggnaderna illustrerar samtidigt de funktioner som församlingen gemensamt förestod.

På var sida om den äldre landsvägssträckning som löper in mot kyrkan från söder ligger två kyrkstallslängor. Kyrkstall var traditio¬nellt små byggnader där var gård uppförde eget stall. Under 1800-talet kom större sammanhängande stallbyggnader att uppföras. Det är den senare typen som återfinns i Kristvalla. Stallängorna förtjänar att särskilt nämnas då kyrkstall är en av de byggnader i kyrkomiljöerna som ofta försvunnit eller endast delvis bevarats. Det stora antalet stall ger därmed en bild av den trafik som skedde i samband med gudstjänst (men sannolikt användes stallen även i samband med andra ärenden som behövde uträttas i sockencentrumet kring kyrkan). Till kyrkomiljön hör även lanthandeln från 1930-talet söder om kyrkan liksom den mittemot liggande före detta lanthandeln och sedermera telefonstation, idag privatbostad. Bredvid denna ligger den ursprungliga skolbyggnaden och lärarbostaden som år 1928 ersattes av ytterligare en skolbyggnad väster om, och i direkt anslutning till, kyrkan. Denna skolbyggnad fungerar idag som församlingshem. Allén längs landsvägen utmed kyrkans bogårdsmur förstärker karaktären av betydelsefull miljö.

Till kyrkan hörde ursprungligen den år 1948 sålda prästgården som är en av stiftets äldsta.