Stäng fönster Tingsryd kn, ALMUNDSRYDS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Under tidig medeltid utgjorde Almundsryd och Urshult Hvaembo eller Hwaems församling, vars kyrka var belägen på Vemboö. Denna socken delades troligen omkring 1350 och Almundsryds församling kom att bilda annex till Urshult. I skriftliga källor omnämns Almundsryds socken första gången 1427. Almundsryds första kyrka var en liten träkyrka. Den nuvarande kyrkan uppfördes 1828-32 och ligger idag centralt belägen i samhället Ryd vid Hönshyltefjordens västra strand.

Kyrkan är nyklassicistisk och ritningarna utfördes 1802 vid Överintendentsämbetet. Kyrkan är byggd i sten och utvändigt spritputsad med slätputsade omfattningar kring fönster och dörrar. Ytterväggarna är sedan 1996 avfärgade i en gul kulör och fönstren grönmålade. Taket är lagt med kopparplåt.