Stäng fönster Tingsryd kn, TINGSÅS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Tingsås ligger norr om sjön Tiken och tillhörde ursprungligen Väckelsångs församling. Från 1590-talet var Tingsås annexförsamling under Väckelsång och först 1877 fick Tingsås tillstånd att bilda pastorat och välja egen kyrkoherde.

Kyrkogården ligger på krönet av åsen öster om Bräkneån. Den första kyrkan i Tingsås uppfördes i trä under 1590-talet. Denna fick en efterföljare 1752, också i trä. Den nuvarande kyrkan uppfördes 1853 och placerades i nord-sydlig riktning strax söder om den förra kyrkan. Ritningarna till kyrkan hade uppgjorts av byggmästare Sven Nilsson från Säljeryd i Östra Torsås socken men omarbetades av Johan Fredrik Åbom vid överintendentämbetet. Till planen utgörs den av ett rektangulärt kyrkorum med utbyggd rektangulär sakristia i norr och klocktorn i söder med åttkantig lanternin och hög spira i söder. Kyrkan är byggd i sten och utvändigt spritputsad och vitkalkad med slätputsade omfattningar och listverk. Taket var ursprungligen täckt med skiffer som utbyttes under 1953-54 års renovering mot kopparplåt.