Stäng fönster Nybro kn, OSKARS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kalmar

Beskrivning
Oskars kyrka och kyrkogård ligger på norra sidan om vägen mellan Eskilsryd och Madesjö, mitt i samhället Alsjöholm. Samhället ligger där vägarna från de båda ovannämnda platserna och Påryd möts. Bebyggelsen ligger utmed vägarna vilket ger samhället en långsmal form. Här fanns tidigare flera affärer och servicefunktioner, som numera är borta. Fram till för några år sedan fanns skola i Alsjöholm. Byggnaderna ligger ännu kvar några hundra meter väster
om kyrkan. Idag bussas barnen till skolan i Madesjö.

Oskars socken är en skogsbygd i sydöstra delen av Nybro kommun. Socknen tillhörde ursprungligen Mortorps socken. År 1847 bildade man annexförsamling och 1880 blev man jordebokssocken med namnet Oskar efter dåvarande kungen Oskar I. Annexförsamlingen tillhörde Mortorp fram till 1961 då man bildade samfällighet med Madesjö, Örsjö och Kristvalla. Från 1995 består samfälligheten av Madesjö, Oskar, Hälleberga, och Örsjö.

Oskars socken har också genomgått förändringar när det gäller det kommunala styret. Från att ha varit egen kommun blev man 1952 en del av storkommunen Mortorp där även Karlslunda socken ingick. År 1969 bildades Nybro kommun och hit överfördes nu Oskars socken tillsammans med Hälleberga, Madesjö och Alsterbro kommuner.

Kyrkan omges av en kyrkgård. När denna anlades är dock inte känt. Kanske var det först när kyrkan byggdes på 1870-talet. Flera av skogsbygdernas kapell saknade kyrkogård fram till dess att kapellet ersattes av en kyrka. Kyrkogården vid Oskars kyrka har utvidgats vid två tillfällen på 1930-talet och 1993. På kyrkogården, sydost om kyrkan, står en klockstapel som ska vara byggd 1862 av Olof Jonsson från Meltorp. Den reparerades senast 2003. Sydväst om kyrkogården ligger delar av kyrkstallarna bevarade. De används idag som förråd.