Stäng fönster Oskarshamn kn, BOCKARA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kalmar

Beskrivning
Bockara kapell och kyrkogård ligger i västra utkanten av Bockara samhälle. Öster om kyrkogården ligger ett villaområde och väster om ett cementgjuteri. Norr om kyrkan går väg 23. Denna väg går från Oskarshamn i öster och ansluter ett stycke väster om Bockara till väg 34 mellan Ålem och Linköping. Öster om kyrkogården ligger församlingshemmet som byggdes 1981.

Bockara ligger mitt emellan två fornlämningsrika bygder. I öster finns Döderhultsviken med boplatser daterade till sten- och bronsålder och i väster finns flera lämningar från järnåldern i Mörlunda och Högsby socknar. Under medeltiden kallades Bockara för Bodakarum och här fanns flera gårdar. Det samhälle vi ser idag började växa fram i början av 1900-talet. De grusåsar som fanns runt byn exploaterades och med tiden startades cementfabriker.

Kyrkan och kyrkogården är belägna i den västra delen av samhället. Öster om kyrkan ligger församlingshemmet och bortom detta börjar samhällets villabebyggelse. Norr om kyrkan går väg 23 mot Oskarshamn. I övrigt är platsen omgiven av tallskog. Kyrkan ligger mitt på kyrkogården i en liten tallskogsdunge och utanför denna dunge är ytor för gravsättningar iordningställda. Kyrkogården är en tidstypisk skogskyrkogård där en del av den naturliga växtligheten i form av tallar, björkar och enar har sparats. En vallmur omgärdar kyrkogården. Öster om kyrkan står en klockstapel. Den har formen av en öppen klockbock. Sadeltaket är belagt med spån och kröns av en hög spira.