Stäng fönster Emmaboda kn, ALGUTSBODA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kalmar

Beskrivning
Algutsboda kyrka ligger på en höjd söder om väg 25 mellan Växjö och Nybro. Intill kyrkan möts också vägarna mot Hermanstorp, Fiskesjö och Broakulla. Norr om kyrkan ligger prästgården som byggdes 1853. I en av ängarna öster om prästgården står två byggnader som tidigare användes som kyrkstallar. De utgör idag en sista rest av de längor med kyrkstallar som tidigare fanns utmed samtliga vägar som utgick från kyrkan. Varje by hade sitt stall utmed den väg som ledde mot hembyn. Väster om kyrkan ligger sockenstugan från 1821. Byggnaden har under 1900-talet hyst många skiftande verksamheter. Fram till kommunsammanslagningen 1969 drevs byggnaden gemensamt av församlingen och kommunen och kommunstyrelsen hade sina möten här. Byggnaden användes också som skola fram till 1932. Sydväst om kyrkan ligger hembygdsgården som började anläggas 1957.

Algutsboda socken var fram till ? egen kommun men idag utgör man norra delen av Emmaboda kommun. Socknen tillhörde tidigare Kronobergs län men överfördes till Kalmar län 1972.
Algutsboda kyrka ligger idag vid väg 25 mellan Kalmar och Växjö. Idag är vägen en modern väg med detta är en gammal förbindelseled mellan kusten och inlandet. Vid kyrkplatsen möts också vägarna mot Gransjö, Fiskesjö och Johansfors. Platsen har alltså utgjort en knutpunkt i bygden.

Eftersom socknen är en utpräglad skogsbygd kan man utgå ifrån att området befolkades relativt sent. Få fynd av förhistoriska föremål och fornlämningar talar också för detta. Under medeltiden fanns dock med säkerhet en bofast befolkning och någon gång under denna period byggdes den första kyrkan i socknen. Platsen ska ha varit den samma som idag.

Kring kyrkan växte med tiden ett litet samhälle fram. Kyrkan ligger på höjd i samhällets östra del. Rakt norr om kyrkan ligger prästgården. Tidigare lång längor med kyrkstallar på båda sidor om de vägar som utgick ifrån kyrkan men av dessa återstår idag endast en mindre rest nordost om kyrkan.

Väster om kyrkan ligger sockenstugan som byggdes 1821. Huset har bl a använts som skola och för kommunstyrelsens sammanträden. Mittemot sockenstugan ligger skolhuset från 1921. Sydväst om kyrkan ligger idag ålderdomshemmet. Längre västerut, utmed vägen mot Johansfors, har tidigare funnits affär, post m.m. samt, vilket finns kvar än idag, en blandad villabebyggelse. Väster om kyrkogården ligger hembygdsparken med ett antal till platsen flyttade byggnader.

Eftersom Algutsboda socken var en typisk skogsbygd fick många svårt att försörja sig när befolkningen i mitten av 1800-talet ökade kraftigt. Det gjorde att många valde att lämna socknen och landet för att söka sig bättre möjligheter framförallt i USA men också Danmark och Tyskland var vanliga destinationer för emigranterna. De som stannade kvar kunde söka sig till de industrier som började växa fram. En viktig sådan plats var Broakulla, eller Johansfors som samhället med tiden döptes till. Platsen ligger strategiskt utmed vägen mot Karlskrona. Genom det som idag är ett mindre samhälle med affär och skola rinner Lyckebyån. Denna kraftfkälla gjorde det möjligt att starta flera mindre industrier. En av dessa var Gustafströms gjuteri. Inom socken startades också flera glasbruk varav Boda, Åfors och Johansfors är de mest kända.