Stäng fönster Högsby kn, HÖGSBY KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kalmar

Beskrivning
Högsby kyrka med omgivande kyrkogård ligger mitt inne i Högsby samhälle. Platsen har en lång historia som mötesplats i bygden. Genom kommunen rinner Emån som redan under förhistorisk tid var en viktig kommunikationsled in i landet. Utmed Emån och andra vattendrag finns lämningar från såväl stenålder som bronsålder men mest framträdande är järnålderns lämningar med flera kända gravfält. I Högsby möts än idag vägarna från Växjö och Kalmar vidare mot Linköping och Stockholm. Första gången Högsby kyrkby nämns är i en uppräkning över Linköpingsbiskopens inkomster från gårdar i trakten från år 1418. I kyrkans närhet växte det fram olika sockengemensamma verksamheter och näringsställen som kom sig av de goda kommunikationerna t ex kyrkstallar, sockenmagasin som flyttades till Kolsrum år 1894 och sockenstuga . Prästgården ligger i Högsholm.