Stäng fönster Mönsterås kn, FLISERYDS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kalmar

Beskrivning
Fliseryds kyrka och kyrkogård ligger idag mitt i Fliseryds samhälle utmed gamla landsvägen från Mönsterås. I anslutning till kyrkan finns församlingshemmet som byggdes på 1950-talet. Tidigare låg kyrkstallar norr och söder om kyrkan men idag finns endast en mindre länga kvar öster om kyrkan. Prästgården låg tidigare i Pilö nära Finsjö. I början av 1900-talet väcktes tanken på att sälja Pilö och uppföra en ny prästgård i anslutning till kyrkan. År 1923 stod den nya prästgården klar.

Kyrkan ligger på en mindre höjd i Fliseryds samhälle. Den är placerad innanför en bogårdsmur i form av en stödmur. Mellan kyrkan och kyrkogården går Kyrkvägen som söderut leder vidare till Mönsterås och norrut ansluter till väg 23. Nedanför kyrkans norra entré ligger skolbyggnaden och i backen mellan kyrkan och skolan låg tidigare en länga kyrkstallar samt ett sockenmagasin. öst om kyrkan ligger församlingshemmet, uppfört 1955, och söder om detta ligger en länga med kyrkstallar vika sannolikt flyttats från kyrkans norra sida.

Socknen var länge den kommunala förvaltningens avgränsning och kyrkan och kyrkvallen kom att utgöra det centrum och den gemensamma mötesplats till vilket de för socknen gemensamma funktionerna lokaliserades. Dagens kyrka ersatte en tidigare kyrka som brann ned år 1811. Den föregående kyrkan låg ca en halvmil från dagens som kom att uppföras på något som kallades allmännaplanen och var centralt placerad i byn och socknen. Kring den nya kyrkan växte sedan ett sockencentrum fram. De för Fliseryds socknen gemensamma angelägenheterna kom kring kyrkan att ta fysik form i byggnader som kyrkstallar, skola, prästgård och sockenmagasin. Idag återstår bara en liten del av kyrkstallarna, prästgården och skolan. Miljön har dock kompletterats med parkering och församlingshem. När det gäller kyrk-stallarna så var äldre kyrkstallar traditionellt små byggnader där var gård uppförde eget stall. Under 1800-talet kom dock större sammanhängande stallbyggnader att uppföras. Både de rivna och de bevarade stallen i Fliseryd hör till den senare sorten. Skolan i sin tur kan ses som en illustration av 1842 år folkskolestadga i vilken varje församling ålades att skaffa skolhus och anställa lärare. Församlingshemmen är ofta en levande del av kyrkomiljöerna och sentida nybyggnationer är inte ovanliga. Fliseryds församlingshem är uppfört på 1950-talet och är en tidstypisk del av kyrkomiljön. Än idag fungerar kyrkomiljön som ett sockencentrum.