Stäng fönster Söderhamn kn, BERGVIKS KYRKA KYRKOMILJÖ , Gävleborg

Beskrivning
Bergviks kyrka ligger anmärkningsvärt vacker invid sjön Bergviken. Kyrkan tillkom på initiativ av bruket samt genom en donation och invigdes 1915. Kyrkan ligger mellan industriorterna Bergvik och Vannsätter. Strax öster om kyrkan och kyrkogården finns en samlingslokal som tillkom 1916 genom en donation av industrimannen Carl-Fredrik Liljevalch som var delägare i Bergviksbolaget. Byggnaden kallas för samstugan och ägdes av bruket men har på senare år övertagits av församlingen. Den används som församlingshem men även för andra evenemang. Prästgården finns några kilometer bort i samhället Bergvik.
Kyrkan ligger vid Bergvikens strand och är omgärdad av en skogskyrkogård. Kyrkan är uppförd 1914-15 och invigd den 6 juni 1915 av ärkebiskop Nathan Söderblom. Behovet av en egen kyrka i den västra delen av Söderala socken var påtagligt. Befolkningen i Bergvik hade vuxit snabbt till följd av att samhället blivit en expansiv industriort. Bergviks församling bildades i samband med kyrkobygget.