Stäng fönster Haninge kn, ORNÖ KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Ornö är den största ön i Stockholms södra skärgård. Den är cirka 14 km lång och 6 km på det bredaste stället. Naturen är omväxlande med stora skogsområden, hällmarker och flera insjöar.

Kyrkan ligger vid Kyrkviken på öns östra sida. Runt kyrkan finns en samlad bebyggelse som består av Rosirska gravkoret, en sockenstuga från 1700-talet (idag hembygdsmuseum), skolan från 1907 och en lärarbostad från 1864 (tidigare kallad klockargården). Öster om kyrkan ligger församlingshemmet, uppfört vid mitten av 1930-talet, om- och tillbyggt 1984.

Öns centrum har vuxit fram runt kyrkan. På södra delen av ön ligger Sundby gård vars ägare lät uppföra Rosirska gravkoret. Sundby gård är en karolinsk herrgård uppförd 1721 efter det att ryssarna bränt ned den gamla gården.