Stäng fönster Haninge kn, VÄSTERHANINGE KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Västerhaninge ligger i kommunens södra del och gränsar i norr mot Hanvedens stora skogs- och strövområden, i öster mot Jordbro, i söder mot ett stort jordbrukslandskap och i väster mot Tungelsta. Avståndet till Haninge centrum är cirka 6 km. Västerhaninge delas i två delar av järnvägen. Områden som ingår i norra Västerhaninge är Åby, Åbylund, Norrskogen och Jägartorp. I södra Västerhaninge finns Nedersta, Ribby och Ribbyberg. Ett nytt bostadsområde, Ribby ängar, är under uppförande öster om kyrkan.

Tätorten Västerhaninge har vuxit upp kring den gamla kyrkbyn, som efter järnvägens tillkomst omvandlades till ett stationssamhälle. Från 1950 och framförallt under 1960-talet utvecklades området till en modern förort, där centrumet invigdes 1969 och pendeltågstrafiken startade 1973.
Området mellan Västerhaninge centrum och Nynäsvägen bevarar känslan från tiden innan den moderna förorten växte upp med rödmålade skolbyggnader, trähus, kyrka, kyrkogård och Västergården med sin 50-talsexteriör. Närmast söderut längs Nynäsvägen hittar man Tingshuset, Bygdegården, Folkhögskolan och en villa från 1912. Norrut ligger Västerhaninge prästgård och inne i lövskogen vid Blåkullavägen ligger Ribby gårds tre hus, en liten rest av den gamla byn Ribby, på vars forna ägor Västerhaninges nuvarande centrala bebyggelse har växt upp.