Stäng fönster Gävle kn, BÖNA KAPELL KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Böna kapell är det sydligaste av fiskekapellen längs norrlandskusten, beläget i det gamla fiskeläget Bönan drygt en mil utanför centrala Gävle. Fiskeläget har genom åren moderniserats i form av t.ex. sommarhus från slutet av 1800-talet och nybyggda permanentbostäder men har fortfarande en genuin karaktär med tät bebyggelse längs strandremsan mellan Gävlebukten och Bönavägen. Kapellet ligger på västra sidan om vägen, med ett omgivande skogsparti som skärmar av något mot den närmaste bebyggelsen öster om vägen där bl.a. restaurang Strandgården ligger. Upptrampade stigar leder fram till kyrkotomtens östra samt västra grindar från parkeringsplatserna. De dubbla järngrindarna är vitmålade och hänger på låga och grova, huggna grindstolpar. Kapelltomten omgärdas av en kallmurad naturstensmur. På tomten finns förutom kapellbyggnaden, en klockstapel, en lyktstolpe med uppenbart ålderdomlig förebild, en flaggstång och en bänk. Den gräsbevuxna marken med en ensam hög tall samt några vildvuxna rosenbuskar utgör den enda växtligheten.