Stäng fönster Dorotea kn, DOROTEA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västerbotten

Beskrivning
Dorotea tätort ligger på en södervänd bergssluttning med utsikt mot Bergvattensjön i öster och Bergvattenån i söder. Samhällets tidigare namn, Bergvattnet, ger en passande beskrivning av topografin. I samband med att man bröt sig ur Åsele socken och bildade eget pastorat 1799 ändrades namnet till Dorotea, efter den dåvarande drottningen. Kyrkan placerades högt upp i samhällets norra del och kyrktornet är därför synligt på långt håll. Nedanför kyrkan i sydväst fanns fram till 1930-talet en kyrkstad. Gatunamnet Stallgatan minner fortfarande om de många kyrkstallar som låg där.

I anslutning till kyrkan ligger två av Doroteas tre kyrkogårdar, den Östra och Västra kyrkogården. Den tredje kyrkogården, Nya kyrko-gården, är Doroteas största och ligger ca 2 km väster om samhället. Kyrkplatsen omges av stadsplanelagt område i söder, ett hembygdsområde i nordost samt en skogsridå i nordväst. Ett bisättningsrum med ingång av skiffer är diskret insmuget i den branta sluttningen norr om kyrkan.