Stäng fönster Robertsfors kn, ROBERTSFORS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västerbotten

Beskrivning
Kommunens centralort Robertsfors ligger vid Rickleån, ca 17 km norr om det gamla sockencentrat Bygdeå, där kyrka legat sedan medeltiden. Från och med 1700-talets mitt utvecklades den likaså medeltida jordbruksbyn Edfastmark till industriorten Roberts-fors. Tack vare läget vid en fors, nära en bra hamn i Sikeå och med mängder av skog runt knuten, blev platsen intressant för bruksägare söderifrån. År 1758 etablerade John Jennings och Robert Finley ett järnbruk här. Det kompletterades med stångjärnssmedja och manufakturverk under 1780-talet, mekanisk verkstad på 1860-talet och dessförinnan ett gjuteri, som bl.a. göt gravkors. Efter Robert Finley fick orten också sitt nya namn. Folkökningen medförde att en bruksförsamling bildades och ett kapell stod klart 1799. Det var en rektangulär timrad byggnad med sadeltak, takryttare och ingång mitt på södra långväggen. Sedan järnbruket lagts ned 1898 tog träpatronen Seth Kempe över och ändrade inriktning mot trävaruhantering, med sågverk, sulfitfabrik och kraftverk.

Kyrkan ligger vid sydöstra infarten till samhället, men nås från Herrgårdsvägen med parkering i väster. I anslutning till kyrkan ligger i sydväst den gamla kyrkogården, som är avgränsad med en bogårdsmur. Utanför kyrkogården tar småkuperad skogsmark vid, som fyller nästan hela området mellan Bruksallén och Storgatan med högresta och mäktiga tallar. Kyrkan är sekundärt tillbyggd med en församlingsgård som är uppförd i suterräng och därför ännu mer påtaglig från Storgatan i nordost än den är från entrén i sydväst. På en liten bergsknalle strax nordväst om kyrkan är en hög klockbock av trä placerad, även den ritad av Tengbom. De höga slanka benen bär en spånklädd huv med spira. Till kyrkan hör ytterligare två begravningsplatser; Mellersta begravningsplatsen inne i samhället, ca 300 meter väster om kyrkan, samt Fredriksfors begravningsplats, ca 2 km nordväst om kyrkan utanför samhället.