Stäng fönster Borgholm kn, LÅNGLÖTS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kalmar

Beskrivning
Samspelet mellan förutsättningarna i naturlandskapet och bebyggelsens och kyrkornas lokalisering är på Öland mycket tydlig. Den långstäckta ön präglas av den östra och västra landborgen som i nord-sydlig riktning löper genom det flacka landskapet och till vilka öns huvudvägar och mesta bebyggelse är lokaliserad. Kyrkorna utefter den östra landborgen utgör också vanligen en del av de karaktäris-tiska och ofta välbevarade radbymiljöerna. Få kyrkor är lokaliserade till kalkplatån, in mot det mellanliggande alvaret eller mittlandsskogen.

Långlöts kyrka ligger vid den västra landborgen på öns norra del och är placerad i ett vägkors. Den är belägen vid norra delen av ett gravfält som använts från 200-300-talen f Kr fram till 1000-talets slut. Kyrkan ligger inte ”mitt i byn” utan är uppförd halvvägs mellan Folkeslunda och Långlöts byar. Trots detta är kyrkan del av ett mindre sockencentrum bestående av kyrka, kyrkogård, folkskola och prästgård.
Den f.d. prästgården belägen söder om kyrkan bör särskilt nämnas. Den nuvarande mangårdsbyggnaden är uppförd 1839 och bildar med ett intilliggande mangårdsbyggnad i skiftesverk och med ekonomibyggnader en välbevarad prästgårdsmiljö i flera generationer. Gården har tidigare varit kringbyggd med ekonomibyggnader uppförda i sten längs med vägen, vilka revs 1907.