Stäng fönster Vännäs kn, Vännäs kyrka kyrkomiljö, Västerbotten

Beskrivning
Kyrkan och omgivande kyrkogård ligger på älvbrinken nedanför Hemberget. Läget är naturskönt med utsikt mot Umeälven i sydväst. Mot nordost passerar den vältrafikerade huvudleden genom Vännäsby intill bogårdsmuren. Kyrkan är orienterad i ostsydost-västnordvästlig riktning, parallellt med vägen. Närmast kyrkplatsen finns öppen mark i nordväst samt spridd bebyggelse på andra sidan vägen och järnvägen i nordost. Sydost om kyrkan ligger församlingsexpeditionen och en stor församlingsgård (uppförd 1977–78), båda med röd träfasad. Någon kyrkstad har aldrig funnits. Trots att kyrkplatsen ligger centralt i Vännäsby upplevs den ändå som ett avskilt område. Inte minst är den öppna marken utan bebyggelse i nordväst välgörande för denna karaktär. Kyrkan omges helt av kyrkogården, avgränsad med bogårdsmur av huggna kallmurade block i norr, ett svart glest järnstaket i öster, en häck i väster och en trädkrans mot älven i söder. Infarten i norr mot kyrkan är asfalterad, med kantsten av frilagd ballast. En nyare begravnings-plats, den Västra kyrkogården, är belägen ca 23 km i västlig riktning närmare centralorten Vännäs.