Stäng fönster Helsingborg kn, Rydebäcks kyrkomiljö, Skåne

Rydebäck är ett samhälle vid kusten mellan Helsingborg och Landskrona.
Traktens historia går tillbaka till förhistorisk tid med boplatser från stenåldern och gravhögar från bronsåldern. Rydebäck har sitt ursprung i 1600-talet då ett tegelbruk startades i Rya by av två holländare. Leran bröts runt bruket och teglet kunde lätt skeppas iväg. Tegelbruket fick namnet Rydebäck skrivet Rye Beck. Produktionen var liten under 1600-1700-tal. På 1700-talet var Rya en radby med nio gårdar. På 1780-talet köptes de flesta gårdarna av tegelbrukets ägare och Rydebäck fick karaktären av jordegendom. 1845 köptes bruket av den tyske sjökapten Holtfreter som fyrdubblade tegelproduktionen de närmaste åren och även utvecklade jordbruket. Holtfreter bodde först på Gamlegård, en korsvirkeslänga, men byggde 1885 Rydebäcks gård i senempirstil och ekonomibyggnader inspirerade av medeltidsstil. Han medverkade även till att arbetarbostäder byggdes.
1880 var storhetstiden för tegelbruket över, men jordbruket utvecklades vidare av andra ägare.

1963 såldes gården till byggbolag och egendomen förvandlades till en stor villaförort och ett pendlarsamhälle. Från 1960-tal och fram till nu har området bebyggts med villor, radhus och på senare år lägenheter. 1974 byggdes det första av Rydebäcks centrum där senare församlingshem och kyrka tillkom. År 2000 stod Västkustbanan klar med station i Rydebäck. Sedan dess har flerfamiljshus byggts vid stationen och centrum har byggts om och till med flerfamiljshus med service i bottenvåningarna.

Rydebäck idag kan indelas i tre områden, den historiska delen, villasamhället och centrumdelen med hög och tät bebyggelse. Flera rester av tegelbrukssamhället finns kvar nära havet med arbetarbostäder, Gamlegård och Rydebäcks gård, vars ekonomibyggnader omvandlats till restaurang och hotell. I öster ligger järnvägsstationen, centrum och flerfamiljshus. Mellan stationen och havet är bebyggt med villor och radhus. Hela villaområdet är uppbyggt med hus på återvändsgator och matargator.
Kyrkan ligger i centrumdelen vid ett torg som är omgivet av flerfamiljshus med publika funktioner såsom bibliotek, vårdcentral och affärer i bottenvåningarna. Söder om kyrkan finns en parkering. Väster om kyrkoanläggningen ligger ett grönområde som tillhör Rydebäcksskolan. Parkeringen avgränsas mot församlingshemmet med en låg tegelmur. På torget finns en bokhäck framför församlingshemmet. Runt kyrkan finns inga avgränsningar.