Stäng fönster Bjuv kn, Norra Vrams kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Norra Vram ligger i ett öppet betes- och odlingslandskap som i nordost övergår i Söderåsens skogklädda sluttning. Kyrkbyn består av en samlad bebyggelse kring en vägknut där vägarna från Vrams Gunnarstorp i norr, Stenestad i öster och byarna i söder och väster strålar samman. Norr om byn rinner ett biflöde till Vege Å som i sin tur har sin åfåra en kilometer söder om byn och utgör sockengräns. Fynd från arkeologiska undersökningar visar att byn varit bebodd sedan sen vikingatid/tidig medeltid men även äldre boplatslämningar har påträffats i byns närhet. Kyrkan och kyrkogården har en central placering i byn på en liten höjd. På kyrkans norra sida ligger den före detta klockarbostaden. Väster om byvägen och gamla kyrkogården ligger nya kyrkogården där ett par gårdar låg tidigare. Prästgården från 1816 ligger något norr om byn längs vägen till godset Vrams Gunnarstorp. Godsets ägare har under långa perioder innehaft patronatsrätten över kyrkan. Under medeltiden ägdes godset av ärkebiskopen i Lund.